Om du/ni vill boka tid för terapi är det lättast att skicka ett SMS till mig på nummer 073-508 76 23. Skriv då vad du/ni heter och vad du/ni har önskemål om (ex individuell terapi eller parterapi). Jag kan då kontakta dig/er för att boka en tid som passar per telefon eller så kommer vi överens om en tid via SMS. I all terapi skriver jag journal och behöver då ditt/era personnummer.
Jag heter Marie Liljedahl och är grundare av och arbetar på Liljedahl KBT-praktik. Jag är legitimerad psykoterapeut, socionom, familjeterapeut och utbildad yogalärare. Jag arbetar med psykoterapi (KBT) gentemot enskilda, par och familjer. Jag är specialiserad på psykoterapi/behandling av ångest, depression, relationer, stress och trauma.
Att arbeta som psykoterapeut/med terapier är ett privilegium och jag känner en stor meningsfullhet med mitt arbete. Jag uppskattar relationsskapandet, utforskandet och att tillsammans med den/de jag möter arbeta för en ökad förståelse för dig/er själva, en ökad självmedkänsla och att med det och nya verktyg se er skapa en förändring där ni styr era beteendeni en positiv utveckling och lever era liv utifrån era värden.
Jag tar emot samtal på min mottagning i Vasastan i Stockholm samt digitalt. Mottagningen ligger på Völundsgatan 6 i Atlasområdet lugnt beläget nedanför S:t Eriksplan.
Om jag ska beskriva mig som terapeut med några ord som jag ofta får höra av mina besökare/klienter så är det att jag är engagerad, genuin, aktiv, tydlig och att de känner förtroende för mig.
Forskning visar enligt Barlow (2013) att många känslomässiga störningar kännetecknas av att i viss mån försöka reglera/undvika känsloupplevelser. Jag har i mina terapier stort fokus på att öka förståelsen för ens känslor och vilka behov de signalerar samt på att öka förmågan att vara närvarande i sina känslor och att reglera dem på ett sätt som blir gynnsamt. Detta får du öva på i terapin. Att våga vara sårbar gentemot sig själv och andra är viktigt för att fördjupa sina relationer både till sig själv och andra.
KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi. Det är ett samlingsbegrepp/paraplybegrepp med sin grund i inlärningspsykologi, socialpsykologi och kognitionspsykologi. Hit hör olika metoder som har bevisad effekt att bemöta psykiskt lidande av olika slag. Tillsammans så kan det hjälpa dig som går i terapi att skapa ett mer meningsfullt liv och med att öka ditt psykiska välbefinnande. I KBT läggs stor vikt på hur ens tankar, känslor och beteenden samverkar och påverkar ens psykiska hälsa och upplevelse av ens livskvalitet. Vi väljer inte våra känslor och det kan vara svårt att ändra dem. Men genom att ändra våra beteenden och tankemönster så kan våra känslor förändras och ditt psykiska välbefinnande och din livskvalitet öka.
Till KBT hör även terapiformer från den tredje vågens KBT som hämtat inspiration från österländska läror och olika former av yoga och meditation. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och Dialektisk beteendeterapi (DBT) är exempel på detta. Viktiga inslag handlar om att lära sig hantera och acceptera negativa känslor och tankar och att öka sin förmåga att rikta sin uppmärksamhet och vara närvarande i stunden utan att döma. Även transdiagnostiska behandlingar som Unified Protocol (UP) och Compassionfokuserad terapi (CFT) tillhör KBT-paraplyet. Transdiagnostiska behandlingar har utvecklats med fokus på att öka människors förmåga att vara närvarande i sina känslor och kunna reglera dem adaptivt/funktionellt. I CFT ingår även inslag från anknytningsteori, evolutionsteori och hjärnforskning. Fokus i behandlingen är att bygga upp en inre trygghet och att öka sin självmedkänsla för att klara av att möta rädslor och kunna skapa förändring.
De behandlingar jag erbjuder ryms inom KBT-paraplyet men skräddarsys utifrån dina unika behov och läggs upp utifrån vad som bedöms bäst anpassade till dina upplevda besvär och vad du önskar hjälp med. I bedömningen vävs även mina kliniska erfarenheter och den forskning som finns på området in avseende vilket behandlingsupplägg som bäst behandlar det upplevda problemområdet.
Kontakten inleds med några inledande kartläggande samtal där vi gör en individuell kartläggning och analys. Du får berätta om din situation och vad som gör att du söker KBT. Vi utforskar tillsammans dina upplevda svårigheter, din aktuella livssituation och vad du önskar hjälp med. Det är viktigt att gemensamt skapa förståelse för vad som gör att dina svårigheter vidmakthålls för att kunna skapa en förändring till det bättre. Stor vikt läggs på hur dina tankar, känslor och beteenden samverkar och påverkar din psykiska hälsa och upplevelse av livskvalitet. Även om vi i KBT fokuserar på nuet och framtiden så är det vanligt att vi utforskar hur din bakgrund påverkat svårigheternas uppkomst och bidragit till mönster i ditt liv som kan vara svåra att bryta.
Efter kartläggningsfasen ger jag förslag på ett behandlingsupplägg som bygger på omsorgsfulla övervägande utifrån den behandling som har bäst evidens för att bryta vidmakthållandet av problemen, mina kliniska erfarenheter och din unika livssituation och önskemål. Du tar då ställning till om du önskar arbeta med erbjuden behandling.
När vi kommit överens om ett behandlingsupplägg inleds behandlingsfasen. Vi formulerar tillsammans din värderade riktning, mål och delmål för behandlingen utifrån vad som är viktigt för dig och det är sedan detta vi strävar mot i terapin. Behandlingen är alltid idiosynkratisk vilket innebär att den skäddarsys utifrån din specifika situation och behov.
I slutet av psykoterapin summerar vi vad du lärt dig och gör en vidmakthållandeplan för att du ska kunna fortsätta att arbeta i din värderade riktning.
Att en behandling i KBT är idiosynkratisk innebär att den skräddarsys och är anpassad efter dina unika behov, problem och kontext. Genom att göra en ordentlig kartläggning av din unika situation utifrån din bakgrund, aktuella situation, dina tankemönster, känslor och beteenden kan ett behandlingsupplägg som passar just dig skapas. Fokuset i behandlingen är att bryta vidmakthållandet av dina svårigheter och skapa ett liv styrt av dina värden.
Jag har en gedigen erfarenhet och håller mig uppdaterad inom forskningsläget för att kunna erbjuda de interventioner som är viktiga för att bryta vidmakthållandet för olika tillstånd. Vissa tillstånd som PTSD leder ofta till att behandlingen byggs upp mer styrd till ett visst behandlingsupplägg och vid just PTSD arbetar jag med Prolonged exposure. Medan behandlingen i andra fall som vid en låg självkänsla och mycket självkritik byggs upp mer med interventioner från transdiagnostiska behandlingar som Compassionfokuserad terapi (CFT). Där är fokus på att öka förmågan att vara närvarande i sina känslor och kunna reglera dem adaptivt/funktionellt, att bygga upp en inre trygghet och att öka sin självmedkänsla för att klara av att möta rädslor och kunna skapa förändring.
Absolut, även om fokus i KBT är på din aktuella situation och mående så kräver det ofta att vi går tillbaka och arbetar med tidigare livserfarenheter. Din livshistoria och dina erfarenheter påverkar hur du format din bild av dig själv, andra samt dina beteendemönster. Om du har en trygg uppväxt och ett tryggt anknytningsmönster och inte har erfarenhet av några potentiella trauman i ditt liv så fokuseras behandlingen med största sannolikhet på nuet. Men om du har negativa livserfarenheter från barndomen och/eller inte haft någon trygg anknytningsperson som validerat dig som barn minskar sannolikheten att du som vuxen kan validera dig själv och bemöta dig självomhändertagande. Det kan då vara viktigt att möta ditt unga som en del av en bearbetning och att öka din självmedkänsla och självomhändertagande för att bli en sundare vuxen gentemot dig själv.
Compassion-Focused Therapy (CFT), eller compassionfokuserad terapi, bygger på en kombination av psykologiska teorier och praktiker. De centrala byggstenarna i CFT är evolutionspsykologi, KBT, affektteori, neurovetenskap, anknytningsteori, buddhistisk filosofi och mindfulness. Fokuset i behandlingen är att bygga upp en inre trygghet och att öka ens medkänsla om sig själv och andra för att klara av att möta rädslor och kunna skapa förändring. Terapiformen utvecklades av Paul Gilbert och är särskilt användbar för personer som kämpar med självkritik, skam och höga nivåer av självanklagelser.
CFT utgår från att våra känslomässiga reaktioner och beteenden har utvecklats genom evolutionen. Människor beskrivs enligt denna modell ha tre grundläggande motivationssystem som påverkar våra känslor och handlingar: 1. Hot-systemet som aktiveras av fara och leder till rädsla, oro eller ilska, 2. Driv-systemet som motiverar oss att sträva efter resurser och belöningar samt 3. Trygghetssystemet som skapar lugn, trygghet och välmående när vi känner oss säkra och omhändertagna.
Vid psykisk ohälsa är ofta hot- och drivsystemen överaktiverade, medan trygghetssystemet är underutvecklat. CFT syftar till att stärka trygghetssystemet genom att öka ens självmedkänsla.
Vanliga tekniker i CFT är:
Att inkludera ett kroppsligt perspektiv i KBT och parterapi kan berika behandlingen. Andningsövningar och yoga kan öka förståelsen för hur ens tankar, känslor och kroppsliga reaktioner hänger ihop vilket kan ge djupare insikter och förbättra förändringsprocessen.
Andningsövningar är en viktig del i terapin för att aktivera det parasympatiska nervsystemet för att öka tryggheten och att hantera stress, oro och ångest. Yoga kan även vara ett värdefullt tillägg i behandlingsplanen för att minska stress eller depression.
Sensualitetsövningar i parterapin kan främja närhet och trygghet genom att fokusera på ömsesidig kontakt utan krav. Det kan hjälpa par att återuppbygga intimitet och lära sig att njuta av närvaro och beröring utan prestation.
Vid det första besöket skapar vi en gemensam bild av er aktuella situation, era upplevda svårigheter, er historia som par och vi utforskar vad ni önskar hjälp med i terapin. Beroende på hur er situation ser ut och på vilka behov som framkommer så anpassas parterapin utifrån det. Jag arbetar både med Integrative behavioral couples therapy (IBCT) och Emotionally Focused Therapy (EFT). Se separata frågor med utförligare beskrivning av dessa former av parterapi.
Integrative behavioral couples therapy (IBCT) har sin grund inom kognitiv beteendeterapi (KBT). Parterapin inleds med en utforskande fas där vi tillsammans går igenom era problem- och konfliktområden men även era gemensamma styrkor och er historia. Först träffar jag er som par gemensamt. Därefter träffar jag er var och en för sig innan vi slutligen har ett gemensamt samtal där jag ger återkoppling och presenterar min bild av det som framkommit under samtalen. Då ger jag även ett förslag på hur vi kan gå vidare. Om jag bedömer att jag kan hjälpa er och ni tackar ja till föreslagen behandling läggs denna upp utifrån era behov. Det kan till exempel handla om att hitta tillbaka till det som ni uppskattade hos varandra i början av relationen, förbättra ert samspel, att uttrycka och lyssna på varandras känslor och behov, att ge och ta emot kritik och uppskattning samt att träna på problem- och konflikthantering. Det handlar om att ersätta negativa beteendemönster med positiv interaktion och att skapa mer närhet i relationen. En del par upplever att den kartläggande fasen är tillräcklig medan andra vill arbeta vidare i förändringsfasen.
Emotionally Focused Therapy (EFT) är en evidensbaserad terapiform som används för att stärka emotionella band mellan par. Den bygger på anknytningsteori och betonar vikten av att identifiera och förstå emotionella behov och mönster i relationen. Behandlingen består av tre faser: Den första fasen är en stabiliseringsfas där vi identifierar negativa mönster och skapar trygghet. Den andra fasen är att vi utforskar känslor och arbetar med sårbarhet och underliggande behov. I den tredje fasen integrerar vi detta och etablerar nya, positiva sätt att relatera till varandra. Målet är att skapa en trygg och stabil anknytning mellan er som par genom att omforma negativa interaktionsmönster och främja en känsla av trygghet och närhet i relationen. EFT har visat sig vara särskilt effektivt för par som kämpar med konflikter, avståndstagande eller trauman i relationen.
Centrala delar i EFT:
Individuell psykoterapi
Parterapi
Det finns ett parkeringshus på Torsgatan 31 på S:t Eriksplan. Det finns även parkering mot avgift på gatorna omkring, men det kan vara svårt att hitta ledig plats.